Produse pentru Transport

Când eficiența consumului de combustibil se îmbină cu înalta performanță.

Ia-o ușor? În nici un caz!

Wilhelm Pollmer poartă cu el ochelarii de citit în buzunarul de la piept în cazul în care are nevoie să citească numerele mici de pe un rulment cu bile. Noul lui șubler are un display electronic. "Acum, pot să văd fără ajutor," spune cu un zâmbet a cei 59 de ani ai săi. "De altfel, nimic nu s-a schimbat." O valoare Conti, Wilhelm Pollmer lucrează în Korbach de 44 de ani: Astăzi el întreține și deservește mașinile pe care Continental le folosește pentru a produce anvelopele sale speciale comerciale.

article_66w_image1

El își începe schimbul la 5:15 dimineața și se oprește la 13:45. Acum câțiva ani, când Wilhelm Pollmer a fost întrebat dacă dorește să continue să lucreze în schimbul de dimineață, imediat a spus da. "Chiar îmi face plăcere să mă pot relaxa la prânz. Nu mai trebuie să umblu pe aici noaptea." Acum e treaba altora, membrii mai tineri ai personalului. Dar întotdeauna au putut să ceară sfaturi de la colegul lor mai mare. De exemplu, când se solicită aptitudini  manuale, ceea ce este se întâmplă deseori în cazul reprelucrării (tipurile și dimensiunile anvelopei necesită diferite matrițe pentru anvelopa nevulcanizată). Sau dacă un arbore se defectează: Wilhelm Pollmer este cunoscut chiar și prin faptul că a sudat o piesă improvizată până când piesa de schimb comandată a sosit.

El a dobândit deprinderile manuale pe scară ierarhică, începându-și ucenicia ca instalator de mașini la sfârșitul anilor ʼ60 în unitatea comercială de anvelope pentru biciclete de la Continental. "Am început cu pilirea ți prelucrarea unei bucăți de fier fine cu muchii ascuțite," Pollmer își aduce aminte cu un zâmbet. Pentru a ține pasul cu progresele tehnologice de-a lungul timpului, el a participat adesea la cursuri de instruire. Hidraulică, pneumatică – în zilele noastre, toate aspectele legate de producția anvelopelor sunt comandate de calculatoare. "Formulele sunt stocate în calculator; trebuie doar să specifici care este anvelopa pe care dorești să o fabrici – mașina știe totul."

În 1993, Pollmer a trecut la unitatea de anvelope pentru vehicule comerciale după ce producția s-a extins la Korbach. Nu a dorit niciodată să părăsească Continental: "Locuiesc în apropiere, compania este bine respectată și mă simt foarte legată de aceasta. La urma urmei, lucrez aici încă de când eram ucenic."Și ce aș face diferit? "Nimic," râde instalatorul de mașini. "Poate că aș merge la școală mai mult, la drept vorbind."

Wilhelm Pollmer nu-i este frică să devină pensionar. Doi dintre colegii săi mai în vârstă sunt deja pensionari; "păstrăm legătura și ne invităm unii pe alții cu ocazia petrecerilor de Crăciun." Și chiar acasă, aptitudinile sale manuale își găsesc întrebuințare: Pollmer are grijă de casă și grădină, tunde iarba, taie lemne pentru iarnă și repară ambele mașini ale copiilor lui. "Soția mea întotdeana spune, ai destule de făcut acasă – nu mai trebuie să te duci la fabrică."