Produse pentru Transport

Când eficiența consumului de combustibil se îmbină cu înalta performanță.

Lucrând dincolo de limite

Nu toată lumea vrea să fie manager. La Continental experții pot face de asemenea carieră pentru ei înșiși. Sarcina lor în cercetare și dezvoltare din divizia Anvelope este aceea de a utiliza cele mai recente descoperiri ștințifice pentru a crea produse comercializabile.

Unii oameni sunt buni doar prin ceea ce fac. Atât de buni încât nimeni nu se poate compara cu aceștia în aces domeniu – și nici o decizie nu se poate lua fără solicitarea opiniei lor. "Recompensarea" acestor experți prin promovarea lor la scaunul de șef nu ar îndreptăți punctele lor forte. "Prin rolurile de experți creăm un grad înalt de specializare și asigurăm condițiile în care aceste persoane pot dezvolta și realiza pe deplin potențialul și expertiza lor," raportează Christian Jäckel, ce conduce echipa de dezvoltare resurse umane pentru cercetare și dezvoltare din divizia de Anvelope de la Stöcken.

Rolul de expert a fost introdus în echipa de dezvoltare a anvelopelor la Continental în urmă cu un deceniu. Într-o anumită măsură, acest rol pune experții pe picior de egalitate cu șefii de departamente când vine vorba despre salarii și recunoaștere. Cariera este deschisă specialiștilor recunoscuți care nu au doar cunoștințe tehnice aprofundate dar le pot transforma în produse  comercializabile. "Aceste persoane au nevoie de un orizont foarte larg și de aptitudinile unui manager," spune Jäckel. "Aceștia au abilitatea de a iniția, pilota și sprijini proiecte inovatoare din cadrul companiei – cu mult peste granițele departamentului."

Image

Este necesară gândirea creativă

Carla Recker a fost expert de la bun început și este responsabilă de chimia materialelor din divizia Anvelope. Din 2007, Recker, care deține un doctorat în chimie, a lucrat la producerea cauciucului natural din seva rădăcinii de păpădie. Acesta este pentru înlocuirea cauciucului natural obținut din latexul de la aborii de cauciuc tropicali folosit în producția de anvelope – reducând impactul asupra mediului și costurile logistice. Împreună cu cercetătorii de la Institutul Fraunhofer și alți parteneri de proiect, Recker cultivă păpădie, testează primele anvelope din păpădie și cât de curând va realiza un sistem pilot pentru producția la scară comercială. "Gândirea creativă este cu siguranță binevenită aici – atât timp cât se regăsește în practică," spune ea cu un surâs.

Rüdiger Menz de la Continental este de asemenea cunoscut pentru ideile sale bune. Menz, are un doctorat în ingineria mecanică, a dezvoltat metode pentru testarea durabilității anvelopelor în ultimii cinci ani. Astăzi este expert în acest domeniu și poate simula tensiuni excesive specifice pentru anvelope cu proceduri de testare din ce în ce mai sofisticate. "Mă simt foarte bine atunci când creez modele teoretice," spune Rüdiger Menz. Provocarea extremă este aceea că trebuie să facă față testului de realitate. Înloc să  lucreze într-un turn de fildeș, scopul experților este acela de a obține rezultate utilizabile pentru companie.

Mai mult angajați decât niște șefi

De asemenea există o anumită presiune, admite expertul Menz: "Întotdeauna a trebuit să vin cu idei noi și să fiu creativ în mod constant." Și atunci când colegii vin la el cu o problemă, el trebuie să-i asculte: "De multe ori sunt necesare abilități de management, deoarece există o mulțime de oameni ce fac munca de jos pentru mine."

În principiu, Carla Recker și Rüdiger Menz au mai mulți angajați decât unii șefi: colegi din toate departamentele lucrează la proiectele lor. Dar pentru că nu sunt manageri, aceștia trebuie să motiveze echipele lor în alte moduri. "Trebuie să fiu mai răbdător și să îmi folosesc toate puterile de convingere," spune Carla Recker. Mă bucur că nu trebuie să mă ocup de problemele de resurse umane și de bugete." Nici un alt loc de muncă nu mi s-ar fi potrivit mai bine, explică Recker.

În prezent există 19 experți ce lucrează în domeniul cercetării șii dezvoltării în Stöcken. Poziția lor proeminentă le oferă de asemenea  un loc respectat în cadrul companiei. Din punct de vedere organizatoric sunt pe poziție de egalitate cu managerii de departament și la fel ca aceștia raportează șefului principal de departament – și sunt în măsură să vorbeasă cu managerii de pe picior de egalitate. "Ierarhiile nu sunt în general un subiect important pentru noi. Noi nu facem diferență între manageri și experți. Doar potențialul, performanța și oportunitatea sunt critice – atât pentru opțiuni în carieră cât și pentru dezvoltarea personalului," explică șeful de dezvoltare a personalului, Christian Jäckel.  Acest lucru include instruirea, de exemplu, în aptitudinile de management: "Tehnicile adecvate sunt foarte folositoare pentru experți, din moment ce și aceștia sunt lideri. Lideri experți."

Cariera de expert la Continental este un model de succes: există experți în toată corporația. În divizia de anvelope, aceștia nu lucrează doar în cercetare și dezvoltare dar și în producție, proiectare și IT.