Produse pentru Transport

Când eficiența consumului de combustibil se îmbină cu înalta performanță.

Faceți loc generației viitoare

În programul de instruire din Departamentul de cercetare și dezvoltare pentru divizia de Anvelope de la Continental, noii absolvenți de universitate învață meserie. Dar restul depinde de ei – să păstreze valorile companiei "Încredere" și "Libertate de acțiune."

Când Vig a sosit în Hanovra, nu vorbea nici un cuvânt în limba germană. Născut în India, el a solicitat o perioadă de stagiu de instruire la Continental în SUA. Cererea spunea "limba engleză fluent este suficient." Acum Vig, pe numele său complet Vigneshwar Kalyanasundaram, este unul dintre absolvenții de succes ai programului de instruire "Explorează cercetarea și dezvoltarea" organizat de  divizia de Cercetare & Dezvoltare pentru anvelope de două ori pe an. O duzină de absolvenți – ingineri și oameni de științe în științe naturale – iau parte în fiecare rundă, de la studenți care abia au terminat licențele până la cei care au terminat doctoratele. În primele șase luni, abordează sarcinile tehnice, stabilesc contacte, își dezvoltă rețelele și învață noțiunile fundamentale despre anvelope. Ceea ce face ca acest lucru să fie special este faptul că tinere talente își organizează programul pentru ei încă din prima zi. "Există o cantitate imensă de libertate de creație," spune Vig. "Și depinde de stagiari să beneficieze din plin de aceasta."

Vivien Schulze de la Departamentul de Resurse Umane, care supraveghează programul stagiarilor ca instructor, explică beneficiile acestuia: "Angajații din cercetare și dezvoltare de la Continental lucrează în mare parte la proiecte, de la specificarea obiectivelor prin realizarea diferitelor etape până la aprobare." Noile talente trebuie să se familiarizeze cu sistemul de management de proiect de la Continental și metoda de lucru în centrul de dezvoltare de la bun început. Acest lucru însă implică mult mai mult decât stăpânirea tehnologiei și metodologiei: munca în echipă este cheia. Iar acest lucru funcționează dacă există respect  pentru individ – și libertate pentru fiecare persoană de a lua propriile decizii. De aceea "Încredere" și "Libertate de acțiune" sunt două dintre valorile de bază ale companiei  Continental.

Independent dar nu singur

Când Carla Quarantelli este întrebată despre perioada ei ca stagiar, își amintește fericită.  "Am avut de lucrat la proiecte reale și am așteptat rezultate tangibile, care de fapt au stârnit imaginația noastră." Lucram independent, dar nu ne-am simțit neglijați sau lăsați singuri. Stagiarii formează un grup de proiect care raportează direct șefului de la Cercetare & Dezvoltare. Singurele specificații sunt obiectivul, încadrarea în timp și resursele. Modul în care stagiarii ating acest obectiv depinde de ei. "Un grup a acordat o atenție deosebită aspectelor de mediu, de la consumul lor de hârtie și până la celulele solare de pe acoperiș," spune reprezentantul Resurselor umane Vivien Schulze.

A conduce și motiva o echipă fără superiori disciplinari – cu siguranță nu este o sarcină ușoară pentru tinerii veniți direct din universități. Dar aceasta este ceea ce va caracteriza viețile lor profesionale zi cu zi, când în șase luni de zile vor fi la locul de muncă corect.

Un punct sensibil pentru multiculturalism

Ceva ce face munca în echipă mai antrenantă dar și un pic mai dificilă: Oameni din 56 de țări diferite lucrează în Departamentul de Cercetare și Dezvoltare al diviziei de Anvelope de la Continental. Sunt multe culturi diferite împreună și este necesar un anumit tact pentru a trece cu succes de diferențe. "Îmi place atmosfera internațională," spune Carla Quarantelli, care este italiancă. "Putem învăța atât de mult unii de la alții – este într-adevăr un lucru ce inspiră!" Procentul de stagiari de sex feminim este în jur de 40 %. Toată lumea vorbește limba engleză. "Oferim stagiarilor oportunitatea de a participa la cursurile de limba germană, în special pentru a le fi mai ușor să se integreze în viața socială din Hanovra," spune Vivien Schulze.

După șase luni de stagiu, accentul se mută pe producție și stagiarii își dezvoltă propriile anvelope. "Aceasta este o parte crucială a programului," spune fostul stagiar Nicolai Setzer, membru al Comitetului Executiv al companiei Continental. "Câștigi multă experiență practică, precum și un simț pentru cauciuc și o introspecție asupra cum e să fii operator pe mașină." Se oferă de asemenea stagiarilor o perioadă de un an și jumătate pentru a ajunge să cunoască compania din diferite perspective. Aceștia lucrează timp de trei luni la proiecte într-una din fabricile internaționale Continental și stau în umbra colegilor de la Marketing și Vânzări timp de trei săptămâni. În acest fel, stagiarii învață nu numai despre cum sunt fabricate anvelopele, dar și modul în care ajung la client. În cele din urmă, ideile sunt convertite în produse noi în cadrul programului de cercetare și dezvoltare de explorare a anvelopelor de la Continental. Luați de exemplu anvelopele high-tech pentru vehiculele comerciale concepute să reziste încărcăturilor mari. Studiile teoretice te pot duce atât de departe – ai nevoie de pasiune pentru tehnologie și dezvoltare pentru a face din aceste produse o realitate.