Produse pentru Autoturisme / Autoutilitare / 4x4

stage_image1_lg

Eticheta UE

Ce altceva ar trebui să avem în vedere atunci când alegem anvelope noi?

Noua etichetă a fost concepută astfel încât să ofere informaţii cu privire la 3 criterii, însă există mulţi alţi factori de performanţă care trebuie luaţi în considerare, printre care:


  • Rezistenţa la acvaplanare
  • Stabilitatea la rulare
  • Precizia în manevrare şi controlul direcţiei pe carosabil ud şi uscat
  • Durabilitatea
  • Performanţele de frânare pe carosabil uscat
  • Performanţe în condiţii de iarnă

Pe langă criteriile cuprinse în noua etichetă, există cel puţin 11 factori importanţi incluşi în testele standard efectuate anvelopelor (vezi tabelul de mai jos).

Producătorii de autovehicule cer cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte aceşti factori de performanţă înainte de a aproba anumite anvelope pentru noile lor produse.

De asemenea, multe dintre testele efectuate pentru anvelope de către revistele auto iau în considerare aceşti factori de performanţă şi prin urmare acestea reprezintă în continuare o sursă excelentă de informaţii suplimentare cu privire la totalitatea performanţelor unei anvelope.

Declarație - ADAC motorwelt 3/2010

"Din anul 2012, pe anvelope se aplică o „etichetă energetică“ asemănătoare cu cea utilizată pentru noile modele de frigidere. Considerăm că este un lucru pozitiv faptul că UE a stabilit un standard de etichetare pentru anvelope în ceea ce privește eficiența energetică, gradul de aderență pe carosabil ud și nivelul de zgomot. Datorită acesteia, conducătorii auto vor avea acces la mai multe informații cu privire la caracteristicilșe anvelopelor. Eticheta obligatorie nu va putea însă înlocui testele efectuate de ADAC, care sunt complete și detaliate și care vor continuasă constituie cea mai bună sursă de infromații atunci când achiziționăm anvelope noi."

 

Criteriu testEticheta UETeste independente
Uscat
StabilitateNuDa
ManevrabilitateNuDa
FrânareNuDa

Ud
FrânareDaDa
Acvaplanare - longitudinalăNuDa
Acvaplanare - lateralăNuDa
ManevrabilitateNuDa
Aderență virajeNuDa
Zgomot
Zgomot interiorNuDa
Zgomot exteriorDaDa
Rezistență rulareDaDa
UzurăNuDa
nivel uleiuri PAH*NuDa
Viteză mareNuDa
Legendă
Dainclus*Hidrocarburi Policiclice
NuneinclusAromatice