Produse pentru Autoturisme / Autoutilitare / 4x4

stage_image1_lg

Eticheta UE

Informaţii generale şi criterii

Eticheta UE pentru anvelope

În luna noiembrie 2012 a fost introdusă în Europa o etichetă standard pentru anvelope: bazat pe trei criterii, eticheta UE pentru anvelope oferă informaţii asupra caracteristiciilor ecologice şi de siguranţă ale unei anvelope în scopul de a creşte siguranţa rutieră și de a reduce poluarea.

Cum se interpretează noua etichetă?

Siguranţa

Aderenţa bună în condiţii de carosabil ud este decisivă pentru şofatul sigur. Performanţa este notată pe clase, de la A la G (chiar dacă D şi G nu sunt folosite deocamdată). Distanţa necesară pentru oprire între o anvelopă de clasa A şi una de clasa F poate ajunge până la 18 metri.

Eficienţa consumului de carburant

Rezistenţa la rulare  redusă scade consumul de carburant şi reduce emisiile de CO2. Anvelopele din clasa A oferă cea mai bună eficienţă la consum, iar fiecare clasă care urmează până la clasa G creşte consumul de carburant cu 0,l la 100 km parcurşi.

Zgomot

Acesta reprezintă zgomot exterior produs  de anvelopă şi este măsurat în decibeli. Cu cât numărul de bare negre indicat pe etichetă este mai mare cu atât anvelopele vor produce mai mult zgomot.

Remarcă:
Economiile efective de combustibil și siguranţa rutieră depind în mare măsură de comportamentul șoferilor, în special de următoarele aspecte:

  • condusul ecologic poate reduce în mod semnificativ consumul de combustibil;
  • presiunea pneurilor ar trebui verificată cu regularitate pentru a optimiza performanţa în materie de aderenţă pe teren umed și de eficienţă a consumului de combustibil;
  • distanţele de frânare trebuie întotdeauna respectate cu stricteţe.

Mai multe informații:

Subiectul Etichetei UE pentru anvelope pe pagina oficială a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label