Produse pentru Autoturisme / Autoutilitare / 4x4

stage_image1_lg

Tehnologie

Cerințe legale și folosirea de anvelope uzate

Cerințe legale

În majoritatea țărilor europene cerința legală de adâncime minimă a benzii de rulare la autoturisme este de 1,6 mm. Ca o indicație de uzură pentru consumator, există indicatori de uzură în principalele canale ale anvelopelor care ajung la nivel cu banda de rulare când adâncimea profilului ajunge la aproximativ 1,6 mm.

De luat totuși în considerare că în condiții de vreme ploioasă și înzăpezită condusul poate să fie afectat de adâncimea benzii de rulare, de designul profilului și de compusul din cauciuc al benzii de rulare a anvelopelor. Pe drumurile umede sau acoperite de zăpadă, performanța de frânare poate scădea progresiv odată cu adâncimea tot mai mică a benzii de rulare, iar riscul de acvaplanare poate să crească. Prin urmare, verificați-vă anvelopele în mod regulat, reduceți viteza pe drumurile umede și înzăpezite și luați în considerare înlocuirea anvelopelor în timp util.

Montarea de anvelope uzate

Odată ce anvelopele sunt montate pe un vehicul și puse în funcțiune, acestea sunt considerate "second-hand". Exista riscuri asociate cu achiziționarea anvelopelor uzate pentru care nu se cunoaște istoria folosirii. Anvelopele second-hand poate să fi fost expuse la folosire necorespunzătoare și pot avea daune care ar putea duce in cele din urma la o deteriorare iremediabilă.

Nu toate daunele anvelopelor sunt ușor de detectat. De exemplu, reparații necorespunzătoare sau deteriorarea cămășii interioare a unei anvelope poate fi observată doar printr-o inspecție a interiorului anvelopei, demontat de pe roata. Un profesionist calificat ar trebui să inspecteze anvelopele,  starea internă și externă a acestora înainte de folosire. În cazul în care achiziționați un vehicul utilizat și istoria anvelopelor este necunoscută, se recomandă ca pneurile să fie inspectate de un profesionist, inclusiv demontare pentru inspecție internă.

Recomandări: 

NU achiziționați anvelope care au una din următoarele caracteristici:

• Penetrări cu obiecte străine, chiar dacă sunt reparate.

• Indicații de separare internă, cum ar fi separarea cămășii interioare sau a căii de rulare (ex.,gâlme, lovituri, uzură localizată, vibrații, zgomot, etc.)

• Indicații de pană, subumflare sau supra încărcare (ex. urme pe cămașa interioară, decolorare, uzură excesivă pe umeri etc.)

• Orice deteriorare a cămășii interioare sau a talonului.

• Orice informații de pierdere de presiune, ce necesita umflarea frecventă.

• Cod DOT șters sau înlăturat, ce poate fi găsit pe peretele lateral.

• Anvelope cu cod de vechime mai mare de 10 ani. Codul datei de fabriucație – ultimele trei sau patru caractere ale codului DOT – indică săptămâna și anul de fabricație a anvelopei. Producătorii vehiculului pot avea alte recomandări pentru vechimea la care trebuie schimbate anvelopele; Continental recomandă urmarea instrucțiunilor producătorului vehiculului.

• Au fost implicate în programe de retragere de pe piață.

• Adâncime de profil insuficientă pentru uz. Anvelope cu adâncime de profil sub 1,6 mm în orice loc nu mai pot fi folosite.

• Daune chimice sau cauzate de căldură sau alte elemente naturale.

• Are urme de substanțe de etanșeizare sau materiale de echilibrare.

• Anvelope ce au fost modificate pentru a arăta ca anvelope noi (ex. recanelare).

• Anvelope cu marcaje “Nu sunt pentru folosire pe șosea”, “NHS”, “Anvelope pentru curse”, “Anvelope agricole”, “SL” (anvelope doar pentru scopuri agricole), sau alte indicații ce ar arăta că acestea nu pot fi folosite pe drumuri publice.