Produse pentru Autoturisme / Autoutilitare / 4x4

Aquaplaning

Acvaplanare

Ce este acvaplanarea și cum poate fi evitată?

Glavna dejstva: zmanjšajte verjetnost pojava akvaplaninga.

  • Verificați în mod regulat presiunea din toate cele patru anvelope.
  • Mențineți adâncimea benzii de rulare, adâncimea minimă legală a benzii de rulare este de 1,6 mm.
  • În cazul în care plouă în timp ce conduceți, reduceți viteza și măriți distanța de frânare față de celelalte mașini.

Anvelopele puse în circulație pe drumurile publice sunt supuse obligației legale de a avea un profil al benzii de rulare. Principalul rol al profilului benzii de rulare este acela de a evacua apa, care poate afecta pata de contact cu solul în condiții de carosabil umed, precum și de a asigura aderență și tracțiune.

Atunci când conduceți pe carosabilul umed la viteză mare, se poate acumula apă între anvelopă și suprafața drumului. Anvelopa pierde contactul cu solul, iar vehiculul nu mai reacționează la ghidaje. Aceste fenomen este cunoscut sub denumirea de acvaplanare sau hidroplanare.

În cazul în care anvelopele nu pot adera la carosabil în mod corespunzător în timpul acvaplanării, această lipsă a tracțiunii are consecințe enorme asupra siguranței mașinii. Șoferul efectiv pierde controlul asupra vehiculului și nu poate frâna, vira sau accelera.

Probabilitatea cea mai mare de apariție a acvaplanării sau a hidroplanării apare când se acumulează multă ploaie pe suprafața drumului. De asemenea, se poate produce când suprafața carosabilului este atât de neuniformă încât generează colectarea unor bălți mari cu apă care stagnează.

Există câteva modalități în care se pot reduce șansele unui accident de acvaplanare cu autovehiculul dumneavoastră:

  • Mențineți anvelopele automobilului umflate la presiunea corectă;
  • Monitorizați adâncimea benzii de rulare, astfel încât aceasta să nu scadă sub cea legală, de 1,6 mm;
  • Verificați anvelopele în mod regulat și luați în considerare înlocuirea anvelopelor în timp util;
  • Reduceți viteza în condiții de vreme umedă.

Este important de reținut faptul că adâncimea suficientă a benzii de rulare este vitală nu doar în situații extreme. Chiar și la viteze scăzute, există un risc mai ridicat de accident sau de coliziune dacă anvelopele sunt uzate.

Reînnoiți-le când adâncimea benzii de rulare ajunge la 1,6 mm

Anvelopele noi au capacitatea de a dispersa până la 30 de litri de apă pe secundă, la 80 de kilometri pe oră. Însă adâncimea benzii de rulare a anvelopei se tocește în timpul utilizării regulate. În consecință, anvelopele dispersează semnificativ mai puțină apă pe măsură ce scade adâncimea benzii de rulare a anvelopei.

De exemplu, dacă mașina are o adâncime a benzii de rulare de doar 1,6 mm, dislocarea apei este redusă în mod dramatic. 

Dacă anvelopele au o adâncime rămasă a benzii de rulare de 3 mm, anvelopele pot reține în continuare o mare parte a capacității lor de dislocare a apei.

După acest moment, riscul de hidroplanare sporește dramatic. În plus, o bandă de rulare redusă afectează și performanța de frânare. Cu cât devine mai uzată banda de rulare a anvelopelor unei mașini, cu atât mai mult timp îi este necesar acesteia pentru a se opri complet, potrivit celor indicate de rezultatele testelor.

Aquaplaning: Braking distances

În cadrul unui test realizat pe Contidrom, pista de testare a companiei Continental, distanța de frânare a crescut cu 6,8 metri la anvelopele cu adâncimea minimă a benzii de rulare de 1,6 mm, comparativ cu adâncimea integrală a benzii de rulare, de 8 mm. Anvelopele cu o bandă de rulare de 3 mm au necesitat doar 2,2 metri în plus pentru a se opri complet.

Indicatori ai adâncimii benzii de rulare a anvelopei

Anvelopele au o bandă de rulare ce se extinde pe întreaga lor circumferință. Măsurătorile privind adâncimea benzii de rulare trebuie să se efectueze - folosind, de exemplu, un dispozitiv de măsurare a adâncimii - în principalele caneluri care au indicatori privind uzura benzii de rulare (Tread Wear Indicators - TWI) la anvelopele moderne.

În majoritatea țărilor din Europa, adâncimea minimă a benzii de rulare pentru siguranța mașinilor este de 1,6 mm; acesta este momentul în care anvelopele trebuie să fie înlocuite.

Pentru a vă asigura că anvelopele oferă cea mai bună performanță posibilă, verificați-vă anvelopele în mod regulat și luați în considerare înlocuirea lor în timp util. În plus, montați pe toate cele patru poziții ale roților anvelope cu același profil al benzii de rulare. Și, cel puțin, fiecare osie trebuie să aibă o pereche de anvelope cu aceeași adâncime a benzii de rulare.

Pentru a determina mai bine adâncimea rămasă a benzii de rulare, Continental a montat „indicatori pentru condiții de umiditate” între canelurile benzii de rulare a acestei anvelope. Aceste striații ale indicatorului au o înălțime de 3 mm, fiind situate între blocurile benzii de rulare a anvelopei.

Dacă banda de rulare din jurul său s-a uzat până la nivelul indicatorilor, atunci este momentul să vă gândiți la montarea unor noi anvelope pe roți, ca măsură preventivă de siguranță.

Ce trebuie făcut în cazul acvaplanării

Indiferent dacă anvelopele sunt noi sau vechi, șoferii trebuie să încetinească întotdeauna pe carosabilul umed, pentru a reduce riscul acvaplanării.

În cazul în care acvaplanarea se produce, lucru care este, totuși, posibil, în funcție de condițiile de vreme și de carosabil, pe care un șofer nu le poate anticipa - șoferii sunt sfătuiți să ridice imediat piciorul de pe pedala de accelerație și să elibereze ambreiajul. Evitați să mișcați volanul sau să frânați brusc.

Cu toate acestea, în caz de pericol de coliziune sau de accident grav, trebuie acționată imediat frâna de urgență. În cele mai multe situații, roțile din spate mai au suficientă aderență pentru a reduce viteza vehiculului.

Imediat ce anvelopele intră din nou în contact cu carosabilul și se recapătă tracțiunea, ar trebuie să puteți continua să conduceți la viteză redusă în continuare.

Găsește anvelopa

Cea mai rapidă cale spre anvelopa perfectă.