Produse pentru Autoturisme / Autoutilitare / 4x4

stage_image

Servicii Media

Proiectul "Cauciuc natural din păpădie": oameni de ştiinţă primesc premiul Joseph von Fraunhofer - ediţia 2015.

15/06/2015
  • Doi biologi din Münster şi producătorul Continental primesc prestigiosul premiu ştiinţific pentru un proiect comun
  • Cauciucul natural din rădăcina de păpădie va fi folosit pentru a face extracţia de cauciuc mai viabilă – primele anvelope de testare au fost deja considerate reuşite

 

Institutul Fraunhofer de biologie moleculară şi ecologie aplicată (IME, ramura Münster), Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie a Universităţii din Münster şi Divizia Anvelope din cadrul Continental din Hanovra colaborează cu succes în cadrul proiectului intitulat "RUBIN – Obţinerea pe cale industrială a cauciucului natural din păpădie". Oamenii de ştiinţă importanţi din cadrul proiectului au primit prestigiosul premiu Joseph von Fraunhofer pentru studiile lor privind păpădia rusească şi dezvoltarea prototipurilor de anvelope auto în baza cauciucului din păpădie. Premiul a fost acordat ieri în Wiesbaden, Germania, Profesorului Dirk Prüfer şi Dr. Christian Schulze Gronover (IME şi Institutul pentru biologia plantelor şi biotehnologie) şi Dr. Carla Recker (Continental). "Obiectivul acestui proiect comun este acela de a dezvolta o procedură pentru utilizarea la nivel industrial a păpădiei ca sursă de cauciuc. Din punct de vedere agricol, este o plantă care nu impune cerinţe speciale, chiar şi în emisfera nordică, şi poate fi cultivată pe tipuri de sol neadecvate pentru producţia de alimente. Aceasta înseamnă că producţia de cauciuc este posibilă, de exemplu, în apropierea fabricilor noastre de anvelope, iar traseele de transport considerabil mai scurte ar contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2," declară Dr. Carla Recker, care conduce echipa Continental implicată în dezvoltarea acestui material încurajator.

"În timpul studiilor noastre, am descoperit genele care susţin producţia de cauciuc şi cele care o împiedică. Am putut folosi aceste cunoştinţe pentru a dezvolta plante care produc o cantitate dublă de cauciuc natural. Am reuşit, de asemenea, să extragem mai multe kilograme de cauciuc din păpădie cu ajutorul unui mic sistem pilot. Acest lucru a deschis noi orizonturi în ceea ce priveşte mărirea producţiei industriale până la cantităţi foarte mari, în tone", au declarat Prüfer şi Schulze Gronover în cadrul ceremoniei de premiere. "Suntem onoraţi să primim acest premiu prestigios pentru proiectul nostru comun", a adăugat Carla Recker. "Producţia de anvelope va deveni şi mai ecologică, fără a compromite standardele noastre înalte de calitate sau a pierde din performanţe".

Primele anvelope de testare au fost deja testate în condiţii de vară şi iarnă şi proiectul decurge foarte bine până în prezent. Anvelopele realizate din cauciuc din păpădie prezintă un profil echivalent al proprietăţilor atunci când sunt comparate cu anvelope fabricate din cauciuc natural convenţional obţinut din arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis). Continental intenţionează să lanseze producţia în serie a anvelopelor realizate din cauciuc pe bază de păpădie în cinci-zece ani. Mai multe informaţii despre acest proiect sunt disponibile la www.taraxagum.de.

Fraunhofer decernează premii anuale pentru realizări ştiinţifice excepţionale din anul 1978. Premiile Joseph von Fraunhofer sunt acordate cercetătorilor care soluţionează probleme legate de aplicaţii. În 2015, au fost acordate trei premii Joseph von Fraunhofer. Celelalte două premii au fost acordate Fraunhofer IWS din Dresda şi Institutului Fraunhofer pentru circuite integrate IIS din Erlangen. Premiul ştiinţific este acordat din 1978 şi îl comemorează pe Joseph von Fraunhofer (1787 – 1824), optician şi fizician, care a folosit rezultatele muncii ştiinţifice de precizie pentru a dezvolta produse inovatoare.

Alin Raicu

Marketing Manager

Continental Automotive Products SRL
Avram Imbroane, nr.9
300129 Timișoara

Telefon: +40 356 404 200
Fax: +40 356 404 371
@: alin.raicu@conti.de