Prin introducerea Regulamentului revizuit privind etichetarea anvelopelor, precum și a unei baze de date de înregistrare (EPREL) și a opțiunii de a utiliza doi indicatori noi de performanță (aderență pe zăpadă și gheață), Comisia Europeană își propune să informeze mai bine și să autonomizeze și mai mult consumatorii când achiziționează anvelope și să asigure o adoptare mai largă pe piață a anvelopelor care oferă cele mai bune performanțe în materie de siguranță și de mediu.
Anvelopelor pentru camioane (C3), da, anvelopelor pentru biciclete, nu.
În cazul anvelopelor pentru camioane (C3), ca și în cel al celorlalte clase (C1 și C2), producătorii și comercianții de anvelope vor trebui să furnizeze clienților, înainte de vânzare, datele oficiale indicate pe etichetă și fișa cu informații despre produs.
Va exista o bază de date oficială (EPREL) în care trebuie înregistrate toate anvelopele, iar publicul larg, clienții și autoritățile de supraveghere pot confirma declarațiile de pe etichetă.
Regulamentul permite producătorilor de anvelope să declare clase de etichetare pe baza testării anvelopelor și/sau a instrumentelor de calcul/extrapolare și a furnizării de referințe, documentate corespunzător.
Există planuri de extindere a domeniului de aplicare la anvelopele reșapate în anul 2023.
Da. Toate statele membre vor trebui să includă un plan de măsuri de supraveghere a pieței anvelopelor în programelor lor anuale de supraveghere a pieței începând cu 2021. Comisia Europeană va aloca un buget în acest sens. Acest regulament nou prevede mai multe măsuri, precum și un nou cadru de supraveghere a pieței, care va consolida acțiunile de aplicare.
Da. Putem identifica cu ușurință anvelopele de iarnă și anvelopele pentru toate anotimpurile cu performanțe în condiții de iarnă confirmate printr-un simbol 3PMSF (munte cu trei vârfuri și fulgi de zăpadă) pe etichetă. Putem identifica o anvelopă nordică de iarnă PLT (C1) cu performanță în condiții de gheață confirmată printr-un simbol pentru gheață (numai pentru anvelopele nordice din compus moale) direct pe etichetă. Nu s-au definit reguli de testare pentru anvelopele C2 și C3.
Aplicăm un cod QR care permite utilizatorilor finali să confirme cu ușurință declarațiile de pe etichetă printr-un link către baza de date EPREL oficială cu datele de înregistrare a produsului.
Noile valori indicate pe etichetă vor fi disponibile publicului în 1 mai 2021. Datele și înregistrările de produse din EPREL vor fi disponibile clienților/comercianților de anvelope la începutul anului 2021 pentru a asigura o tranziție și o pregătire fără probleme a tuturor clienților și a sistemelor noastre de vânzare. Se preconizează că baza de date de înregistrare EPREL va fi disponibilă până la sfârșitul lunii octombrie 2020.
Datele de înregistrare a anvelopelor pe EPREL vor putea fi vizualizate de publicul larg și comercianții de anvelope până la sfârșitul anului 2020.
Noul regulament UE privind etichetele pentru anvelope va crește transparența și va deschide unele oportunități pentru producătorii premium care se conformează încă de la introducerea acestor etichete (în noiembrie 2012 în Europa). O supraveghere suplimentară a pieței va fi esențială. Cu toate acestea, acest lucru va aduce noi responsabilități pentru comercianții de anvelope și producătorii de echipamente originale, care vor fi nevoiți probabil să efectueze unele actualizări ale operațiunilor lor legate de anvelope.
Aceasta este una dintre ideile fundamentale. Acesta ar trebui să fie unul dintre rezultatele creșterii transparenței și supravegherii.
Performanța se declară pe etichete de către producători pe baza evaluării lor tehnice. Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre ale UE vor efectua controale la fața locului (inspecția documentelor și testarea fizică a produselor pentru verificare) cu privire la anvelopele introduse pe piață.
Valorile indicate pe etichetă pentru publicul larg și pentru comercianții de anvelope pot fi găsite pe autocolantele/foile imprimate/informațiile digitale furnizate de producătorii de anvelope.
În plus, codul QR de pe etichetă vă oferă un link direct către baza de date EPREL.
Alternativ, dacă cunoașteți numărul articolului, puteți căuta în vizualizatorul de etichete Conti EU sau EPREL direct (Notă: funcționalitatea de căutare din baza de date EPREL nu este încă complet definită sau disponibilă).
Pentru clienții cu acces la PRICAT, linkuri către vizualizatorul de etichete Conti EU, EPREL și diferitele clase vor fi disponibile, de asemenea.
Obiectiv, cele mai bune valori sunt clasificările A. Cu toate acestea, eticheta europeană nu oferă o imagine completă a tuturor criteriilor care definesc performanța generală a unei anvelope. Așadar, în alegerea anvelopei care se potrivește cel mai bine așteptărilor consumatorului, ar trebui să vă bazați și pe cunoștințele și sfaturile unui specialist în anvelope sau pe rezultatele testelor efectuate de reviste independente de teste.
Noua etichetă evaluează cinci criterii de performanță: frânare pe carosabil umed, în condiții de iarnă și de gheață, rezistență la rulare și zgomot exterior. Majoritatea testelor publicate în presă evaluează în mod normal peste zece criterii, oferind astfel o sursă de informații mult mai completă decât noua etichetă.
Nu în acest moment. Acest lucru este posibil în viitoarele revizuiri ale regulamentelor UE de omologare de tip.
Deoarece nu s-au definit teste ISO sau limite (praguri).
Un link către înscrierea/înregistrarea oficială în EPREL a anvelopei/produsului în cauză.
Acesta este numărul intern al articolului în cadrul Continental și indică faptul că toate anvelopele de acest tip au construcție și performanțe identice.
Presupunerea este că categoriile ABC vor fi mai ușor de citit de către consumatori și de integrat în bazele de date și afișajele digitale.
Respectarea unei limite de testare a frânării în condiții de gheață ISO, comparativ cu o anvelopă de referință standard. METODA ISO nu a fost încă finalizată.
Crt.
Nu. Puteți utiliza orice cititor de coduri QR disponibil pe piață. Conținutul codului QR este pur și simplu linkul URL direct către informațiile despre anvelope din baza de date EPREL.
Da. Consultați răspunsurile anterioare.
Nu în toate cazurile. În cazul zgomotului, totul rămâne la fel (deși în loc de 1,2 sau 3 unde sonore avem categoriile A, B și C).
În cazul RR și al frânării pe carosabil umed, clasele F și G din prezent vor fi combinate în viitor pentru a forma clasa E, iar clasa E din prezent va fi clasa D în viitor. În cazul anvelopelor C2 există limite RR noi pentru clasa D (consultați tabelul de mai jos).
RR | Carosabil umed | Zgomot | |
C1 | A => A B => B C => C E => D F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Undă sonoră = A 2 Unde sonore = B 3 Unde sonore = C |
C2 | A => A B => B C => C E (8,1 ≤ RRC ≤ 9,0) => D E (9,1 ≤ RRC ≤ 9,2) => E F+G => E | A => A B => B C => C E => D F+G => E | 1 Undă sonoră = A 2 Unde sonore = B 3 Unde sonore = C |
C3 | A => A B => B C => C D => D E+F => E | A => A B => B C => C D => D E+F => E | 1 Undă sonoră = A 2 Unde sonore = B 3 Unde sonore = C |
Anvelopele prevăzute cu etichete noi nu sunt mai bune decât cele prevăzute cu etichete vechi.
Nu. Anvelopele sunt exact la fel. Anvelopele din clasele E, F și G vor fi reclasificate (1 clasă mai bună), deși sunt exact aceleași anvelope ca înainte (construcție identică).
Nu. Este exact aceeași anvelopă.
Putem identifica o anvelopă nordică de iarnă PLT (C1) cu performanță în condiții de gheață confirmată printr-un marcaj pentru gheață (numai pentru anvelopele nordice din compus moale) direct pe etichetă. Nu s-au definit teste sau regulamente ISO pentru anvelopele C2 și C3.
În cazul siglei pentru zăpadă, anvelopele trebuie să respecte limitele 3PMS la testarea pe zăpadă - aspect valabil și pentru C1, C2 și C3 în condiții și cu referințe diferite.
Nu există nicio reglementare care să interzică acest lucru, dar vara nu veți beneficia de avantajele depline ale condusului cu anvelope de vară, cum ar fi o manevrabilitate pe carosabil umed și uscat și performanțe de frânare mai bune, iar compusul mai moale al anvelopelor de iarnă face că acestea să se uzeze mai repede când sunt expuse la temperaturile de vară.
Dacă sunt prevăzute cu eticheta curentă (veche), pot fi vândute după 1 mai 2021 (presupunând că DOT este mai veche). În cazul etichetei noi, clasele F și G se îmbină pentru a forma clasa E.
UE a introdus etichete de eficiență energetică pentru multe produse (congelatoare, aspiratoare, becuri etc.). Și, deși eticheta pentru anvelopă conține mai multe criterii importante de performanță în afară de eficiența energetică/consumului de combustibil, continuă să se încadreze în categoria etichetării referitoare la eficiența energetică. Prin noul antet aplicat pe etichetă, Comisia își propune să creeze un aspect comun pentru toate produsele etichetate din punct de vedere al eficienței energetice, chiar dacă există multe diferențe în detaliile diferitelor etichete.
Da. Cu toate acestea, deși anvelopele C3 nu erau scutite înainte, li se aplică noi obligații.
Nu în această revizuire (2021), dar este foarte posibil în viitorul apropiat
Nu. Anvelopele cu nituri nu intră în domeniul de aplicare a regulamentului UE privind etichetele și, din portofoliul Grupului Conti, numai anvelopele C1 din compus moale vor fi marcate cu simbolul pentru gheață. Nici C2 și C3 nu intră în domeniul de aplicare a testului ISO.
Dacă respectă limitele de performanță 3PMS, anvelopele pentru toate anotimpurile pot fi prevăzute cu acest simbol. În caz contrar, pe piețele în care acest lucru reprezintă o cerință pentru utilizarea în timpul iernii, acestea nu pot fi considerate anvelope pentru toate anotimpurile. O anvelopă care are doar capacitatea M+S nu va fi prevăzută cu simbolul fulg de zăpadă pe etichetă.
Toate anvelopele care respectă limitele de performanță 3PMS (omologare de tip) pot afișa sigla fulg de zăpadă.
Nu. Doar anvelopele care respectă limitele de performanță 3PMS (omologare de tip) pot afișa sigla fulg de zăpadă.
Anvelopele care se încadrează în prezent în clasa E se vor încadra în viitor în clasa D (în prezent necompletată în cazul anvelopelor C1).
Lista completă a anvelopelor înregistrate în mod oficial pentru comercializarea în Europa în conformitate cu acest regulament de către toți producătorii de anvelope, împreună cu informațiile indicate pe etichetă.
La nivel de produs -> Aceleași informații ca cele de pe eticheta UE și din fișa cu informații despre produs (în versiuni în mai multe limbi).
Există două baze de date, una publică, deschisă tuturor, și una cu acces restricționat, în care sunt stocate informații suplimentare numai pentru entitățile de supraveghere și producătorii de anvelope.
Înregistrarea anvelopelor trece printr-o platformă oficială numită EPREL (Baza de date europeană a produselor pentru etichetare energetică).
Nu. În vechiul regulament privind etichetarea exista o cerință clară de a afișa informațiile de pe etichetă în facturi, dar această cerință a dispărut. Cu toate acestea, informațiile trebuie să fie în continuare puse la dispoziție într-o formă sau alta. Distribuitorii de anvelope trebuie să pună aceste informații la dispoziție înainte de comercializarea pe platformele digitale, la punctele de vânzare și în apropierea anvelopelor când sunt expuse la punctul de vânzare.
În vechiul regulament privind etichetarea exista o cerință clară de a afișa informațiile de pe etichetă în facturi, dar această cerință a dispărut. Cu toate acestea, informațiile trebuie să fie în continuare puse la dispoziție într-o formă sau alta. Distribuitorii de anvelope trebuie să pună aceste informații la dispoziție înainte de comercializarea pe platformele digitale, la punctele de vânzare și în apropierea anvelopelor când sunt expuse la punctul de vânzare.
Funcțiile de filtrare/căutare în EPREL nu au fost încă finalizate - acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului 2020.
Nu. Toate anvelopele prevăzute cu eticheta anterioară livrate înainte de 1 mai 2021 rămân în continuare conforme și nu trebuie reetichetate. Aceasta se aplică și anvelopelor care se află deja pe piață (de exemplu, la RDC-urile noastre), dar care sunt livrate după 1 mai 2021.
Până în 1 mai 2021, doar eticheta curentă este relevantă și obligatorie pentru vânzările în Europa. Dacă interfața cu consumatorul a EPREL devine disponibilă înainte de această dată, ambele etichete ar putea fi afișate una lângă alta, în mod teoretic.
Nu există cerințe specifice pentru distribuitorii de mașini; se aplică aceleași prevederi ca și în cazul distribuitorilor și comercianților de anvelope. Înainte de vânzarea unei anvelope (sau a unui vehicul cu anvelope), aceștia trebuie să furnizeze clientului final informațiile indicate pe eticheta UE privind produsele respective. În mod efectiv, acest lucru înseamnă că trebuie să furnizeze eticheta oficială în format digital sau tipărit, precum și fișa cu informații despre produs.
Nu există cerințe specifice pentru producătorii de echipamente originale; se aplică aceleași prevederi ca și în cazul distribuitorilor și comercianților de anvelope. Înainte de vânzarea unei anvelope (sau a unui vehicul cu anvelope), aceștia trebuie să furnizeze clientului final informațiile indicate pe eticheta UE privind produsele respective. În mod efectiv, acest lucru înseamnă că trebuie să furnizeze eticheta oficială în format digital sau tipărit, precum și fișa cu informații despre produs.
Nu. În 2012, când aplicarea etichetei s-a adoptat pentru prima dată, s-a luat o decizie la nivel de sector ca eticheta să fie aplicată sub formă de autocolant pe anvelope ca standard, fără a fi o cerință obligatorie. Continental a decis că, în cazul anvelopelor C1 și C2, acest lucru este cel mai potrivit pentru obligațiile noastre legate de logistică și vânzări și pentru cele ale clienților noștri. În cazul camioanelor (C3) am ales o soluție digitală care este, de asemenea, pe deplin conformă. Producătorii și distribuitorii de anvelope trebuie să se asigure că informațiile indicate pe etichete sunt disponibile clienților lor, în format tipărit (la cerere) sau în format digital. Distribuitorii trebuie să afișeze o etichetă tipărită a anvelopelor pentru clienții lor la punctul de vânzare sau, în cazul în care anvelopele nu sunt expuse, clienții trebuie să primească o copie tipărită (la cerere) sau o copie digitală înainte de vânzare.
Continental se va asigura că toate produsele din portofoliul nostru îndeplinesc toate obligațiile de reglementare pentru producătorii de anvelope. În plus, pe parcursul unei perioade autodefinite de tranziție (de la începutul anului 2021 până la sfârșitul anului 2021), vom furniza ambele etichete UE (cea curentă și cea nouă) pentru a preveni orice neînțelegere a clienților.
Va fi disponibilă în EPREL și prin propriile noastre soluții și site-uri internet de la Continental.
Vom include toate datele necesare în sistemele și interfețele noastre existente și vom furniza, de asemenea, informațiile indicate pe etichete prin alte formate de schimb de date (.csv etc.).
Da, dacă DOT este anterioară datei de 1 mai 2021 (și anume dacă anvelopele au fost produse înainte de luna mai 2021).